Bakgrund
Smärta är en subjektiv upplevelse som orsakar hälften av alla vuxnas kontakt med svensk sjukvård. Smärta kan ge negativa konsekvenser för patientens hälsa. Sjuksköterskan bör därför ha kunskap om patientens unika situation i syfte att planera individanpassad omvårdnad. Möten mellan sjuksköterskor och patienter sker varje dag och lägger grunden för den kommande vårdrelationen. Relationen ska bygga på jämlikhet och respekt med aktivt deltagande från båda parter.
Syfte
Att beskriva patientens upplevelse av mötet med sjuksköterskan vid smärta
Metod
Litteraturstudie där 16 vetenskapliga artiklar inkluderades från databaserna Pubmed och CINAHL. Detta i syfte att belysa befintlig vetenskaplig forskning inom området. Tillvägagångssättet ansågs kunna besvara studiens syfte samt lyfta aktuell forskning i större delar av världen och inte endast Sverige.
Resultat
Resultatet presenteras i teman. Upplevelsen av delaktighet och partnerskap berör patienternas önskan om och erfarenheter av att få ta del av och påverka den egna smärtvården. Upplevelsen av psykologiskt stöd berör patienternas behov av emotionellt stöttning i vårdrelationen. I upplevelsen av bristande kommunikation identifierar patienterna bristfälliga faktorer gällande samtal, icke-verbal kommunikation och informationen i mötet med sjuksköterskan. Upplevelsen av bemötande beskriver hur sjuksköterskans attityd och engagemang i vårdrelationen påverkar mötet.
Slutsats
En förståelse för patientens perspektiv är nödvändig för att utöva professionell omvårdnad. Mötet med patienter med smärtproblematik måste vara individuellt utformat. Det vill belysas att eftersom smärta är en subjektiv upplevelse, är också mötet vid smärta det. En positiv inställning till vårdrelationen och ett lyckat möte med sjuksköterskan ger en smärtlindrad och nöjd patient. Och patientens lindrande lidande och nöjdhet är något som berör alla sjuksköterskor.