SAMMANFATTNING
Bakgrund
Psykiatrisk slutenvård är ett särskilt utsatt område inom hälso- och sjukvården sett till hot- och våldssituationer. Våld och psykisk sjukdom behöver inte ha ett samband, däremot kan psykisk sjukdom vara en av de bakomliggande faktorerna till aggressiva, utåtagerande och våldsamma beteenden. Sjuksköterskans uppgift inom den psykiatriska slutenvården är att ge hälsofrämjande omvårdnad utifrån patientens autonomi och välbefinnande. Vården kan se annorlunda ut eftersom självbestämmandet kan tas ifrån patienten och sjuksköterskans omhändertagande blir då allt mer väsentligt.
Bergenmodellen rekommenderas av Stockholms läns landsting och är en modell som beskriver hur sjuksköterskan inom psykiatrin ska arbeta förebyggande mot hot och våld i det vardagliga arbetet.
Syfte
Syftet var att beskriva sjuksköterskans erfarenheter av vad god omvårdnad innebär inom den psykiatriska slutenvården samt hur omvårdnaden med Bergenmodellen som stöd kan förebygga hot och våld på avdelningen.
Metod
En kvalitativ semistrukturerad intervjumetod valdes. Sex intervjuer genomfördes inklusive en pilotintervju. Intervjuerna spelades in och transkriberades för att sedan analyseras med kvalitativ innehållsanalys med ett induktivt synsätt.
Resultat
Sjuksköterskorna beskrev begreppet omvårdnad inom den psykiatriska slutenvården som allt från god kommunikation till att upprätthålla goda relationer mellan patient och sjuksköterska. För att förebygga hot och våld på avdelningen beskrevs att det krävdes patientfokus där autonomi och delaktighet var nyckelorden. Bergenmodellens riktlinjer ansågs användbara vid hantering av våldssituationer snarare än i den dagliga omvårdnaden.
Slutsats
God omvårdnad beskrevs som ett subjektivt, brett begrepp som ansågs kunna förebygga många hot och våldssituationer. Bergenmodellens förebyggande riktlinjer behövde utökas och breda begrepp definieras för att personalen ska kunna använda modellen i den dagliga omvårdnaden.