SAMMANFATTNING
Undertrycksbehandling eller den internationella benämningen NPWT (Negative pressure wound therapy) har under de senaste åren snabb ökat i användande då den har visat sig vara effektiv som behandlingsmetod vid svårläkta sår. Då det saknas kunskaper och erfarenheter kring patientens smärtupplevelse och undertrycksbehandling har syftet med denna studie varit att undersöka förekomsten av smärta hos dessa patienter. Utgångspunkten var fyra frågeställningar: patientens egna upplevelser av smärta, patientens smärtupplevelser utifrån vårdpersonalens perspektiv, vid vilka moment i sårbehandlingsprocessen upplever patienten smärta och hur smärtan påverkar livskvalitén och den psykiska hälsan.
Som metod i den här studien har använts litteraturöversikt där datainsamlingen gjorts på ett systematiskt vis utifrån genomtänkta sökord med hjälp av PICO modellen. Femton artiklar valdes ut och analyserades för att samla in ett resultat som svarar på syftet. Dataanalysen genomfördes i sex olika steg. Där det plockades ut olika kodord som sedan kategoriserades. Huvudtema skapades utifrån dessa kategorier som sedan låg till grund för rubrikerna i resultatet vilka överensstämde med frågeställningarna i syftet. Till sist sammanställdes resultatet utifrån dessa rubriker.
Resultatet visade på att patienter upplevde smärta i samband med NPWT. Vissa moment i behandlingen var dock mer smärtsamma än andra. Vid svampbaserad behandling mättes, med hjälp av VAS mer smärta än vid gasvävsbaserad. Nyanläggningen av förbandet upplevdes mer som ett pirrande obehag utifrån patienterna medan en del vårdpersonalen uppfattade det som ett smärtsamt moment. När det gällde applicering och borttagande av ytterförband var borttagandet mer smärtsamt än appliceringen utifrån patienternas uppfattning. Vid fysisk aktivitet eller vid infektioner kunde smärta också förekomma. Det var dock inte alltid smärtan som var det mest besvärliga för patienterna. Utan en del studier hade kommit fram till att det var smärtans påverkan på livskvalitén och den psykiska hälsan som gjorde patienterna stressade och begränsade dem mest.
Slutsatsen som kunde dras utifrån denna studie var att trots förekomsten av smärta var patienternas inställning till NPWT positiv. De trodde att behandlingen hjälpte dem att läka deras sår både snabbare och effektivare. Patienterna upplevde dock ofta någon form av smärta under behandlingen. Det har framkommit i resultatet att bristande teknik vid förbandsbytet och nyanläggningen var en av orsakerna till smärta. Smärtan kunde också bidra till en begränsning av patientens sociala liv.