Bakgrund
Trycksår är en lokal skada i hud och underliggande vävnad. Det finns ett antal faktorersom bidrar till uppkomst av trycksår. Riskbedömning för att identifiera riskpatientergörs vanligtvis med hjälp av mätinstrumentet modifierad Nortonskala. Inspektion avhuden ska alltid ingå vid riskbedömning. Hudstatus och uppkomna trycksår ska följasoch dokumenteras under vårdtiden. Förebyggande åtgärder och dess effekter ska ingå idokumentationen. Punktprevalensmätning genomförs två gånger per år i syfte attstudera förekomsten av trycksår i Sverige.
Syfte
Syftet var att jämföra utfallet av trycksår från punktprevalensmätningen från hösten2012 och våren 2013, med hur det var dokumenterat i journalerna hos dessa patientervid vårdtidens slut.
Metod
En journalgranskningsstudie med en retrospektiv, deskriptiv design.Inklusionskriterier var att patienterna vårdades minst 24 timmar på enortopedavdelning. Sjuttiofem journaler granskades. Variabler som granskades varålder, kön, akut eller elektivt intag, inskrivningsdatum, utskrivningsdatum, antalvårddagar, riskbedömning, om trycksår fanns vid inskrivning, om trycksår fanns vidutskrivning samt om trycksårsförebyggande åtgärder satts in.
Resultat
Av de granskade journalerna hade sju procent av patienterna trycksår vid utskrivning.Punktprevalensmätningen visade att 38 procent av patienterna hade trycksår. På denelektiva avdelningen riskbedömdes 91 procent jämfört med den akuta avdelningen där73 procent riskbedömdes.
Slutsats
Det finns brister i sjuksköterskans dokumentation vad gäller riskbedömning,förekomst av trycksår samt förebyggande åtgärder.
2013. , p. 17