Bakgrund
En akutmottagning har ett högt inflöde av patienter med olika sjukdomstillstånd och sjuksköterskan behöver erfarenhet för att bedöma patientens tillstånd och fatta adekvatabeslut om omvårdnadsåtgärder. Sjuksköterskan skattar patientens smärta medsmärtskattningsinstrument, genomför och utvärderar farmakologisk smärtbehandling enligtordination samt dokumenterar förfarandet. Hög arbetsbelastning på liten yta och brist påtid till den enskilda patienten är faktorer som kan inverka på omvårdnaden. Tidigareforskning visar bristande dokumentation, smärtskattning och uppföljning gällandeläkemedelseffekt på akutmottagningar.
Syfte
Syftet var att beskriva sjuksköterskors erfarenhet av att vårda smärtpåverkade patienter påakutmottagning.MetodDå syftet med studien var att beskriva erfarenheter hos sjuksköterskor valdes en kvalitativdeskriptiv metod. Fem sjuksköterskor som arbetat två år eller längre på akutmottagningintervjuades. Data bearbetades och analyserades genom kvalitativ induktiv ansats.
Resultat
I omvårdnaden av smärtpåverkade patienter har sjuksköterskorna en betydande roll. För attvårda och smärtlindra patienten samlar sjuksköterskorna in information och använder sinkliniska blick för att skapa sig en bild om patienten och dennes smärtupplevelse. Genomatt sjuksköterskorna är närvarande i mötet, bekräftar samt informerar patienten fårpatienten god vård.
Slutsats
Generella direktiv, tid, arbetsmiljö och validitet hos smärtskattningsinstrument var faktorersom styrde sjuksköterskans möjlighet att ge god omvårdnad. Åtgärder för de rutinbristersom framkommit gällande smärtskattning och uppföljning, samt hur detta dokumenterasvore önskvärt. Tydligt ledarskap samt rutiner anpassade för verksamheten främjarsjuksköterskans möjlighet att vårda smärtpåverkade patienter på akutmottagning.