Bakgrund
Delaktighet betyder aktiv medverkan, vilket innebär att ha ett medansvar samt att ha ett medinflytande. Delaktighet i ett omvårdnadssammanhang har betydelsen att patienten tar del i beslut i sin vård och behandling. Föräldrar till sjuka barn har behov som bör tillgodoses, dessa är bland annat att känna trygghet och kunna förmedla det till sitt barn. Information och kommunikation mellan vårdpersonalen och föräldrar är andra behov som måste tillgodoses. Detta bidrar till att föräldrarna känner kontroll över situationen och kan vara delaktiga gällande beslut. Familjecentrerad omvårdnad innebär att både barnet och föräldrarnas behov uppmärksammas, vilket är en målsättning inom barnsjukvård.
Syfte
Syftet var att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av föräldrars delaktighet i vården av deras barn i åldrarna 0-10 år på barnavdelningar.
Metod
En kvalitativ intervjustudie genomfördes som utgick från sjuksköterskors erfarenheter. Sex intervjuer utfördes med stöd av en halvstrukturerad intervjuguide med följdfrågor. Inklusionskriterier var att intervjupersonerna skulle ha arbetat i minst två år som sjuksköterskor och arbetat minst ett år på en barnavdelning med barn i åldrarna 0-10 år. Datamaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys.
Resultat
Sjuksköterskorna poängterade att föräldrar till sjuka barn är delaktiga i barnets omvårdnad. Enligt sjuksköterskorna erbjöds föräldrarna möjligheten att delta i planeringen av barnets vård och behandlingsstrategier för att förbättra föräldrars delaktighet. Samtliga sjuksköterskor betonade att föräldrars delaktighet påverkar barnen positivt genom att barnen känner sig trygga och lugna. Svårigheter kring föräldrars delaktighet var bland annat när familjen vägrar vård, föräldrar som har en bristande anknytning till barnet samt när föräldrar har olika åsikter sinsemellan. Anledningen till passiva föräldrar sågs kunna vara att de är oroliga och osäkra i en eventuell krissituation, vilket kan leda till distans mellan föräldrar och barnet. Sjuksköterskorna upplevde att en öppen dialog mellan vårdpersonal och föräldrar leder till ökad delaktighet och att alla parter blir tillfredsställda. God information, bra förklaringar och framförhållning underlättar föräldrars delaktighet.
Slutsats
Föräldrars delaktighet behövs i vården av deras barn oavsett barnets ålder. Föräldrarna är framför allt delaktiga i barnets omvårdnad och i planeringen av barnets vård. Information och kommunikation mellan föräldrar och vårdpersonal är viktiga aspekter för att föräldrar ska kunna bli delaktiga.