Bakgrund
Artros, som är en degenerativ ledsjukdom, är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige. Sjukdomen är vanligare hos äldre än hos yngre och det är fler kvinnor än män som utvecklar artros. Normalt sker en nybildning av brosk kontinuerligt i alla kroppens leder, men vid artros bryts brosket ner utan att någon nybildning sker. Artros kan förekomma i alla kroppens leder, men det är framför allt knä, höft och fingerleder som drabbas.
Smärta är oftast det första symtomet på sjukdomen. Smärtan behandlas i första hand med paracetamol eller non steroid inflammatory drugs (NSAID). En annan typ av behandling som personer med artros använder sig av är Komplementär och Alternativ Medicin (KAM). KAM är per definition av National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) en grupp av produkter, metoder och inrättningar som utövar dessa metoder som normalt inte inräknas i den traditionella vården. Dessa metoder och produkter indelas av NCCAM i större grupper. De fyra huvudgrupperna är naturliga produkter, mind-body, manipulation av vävnader och övriga KAM. Det har visats att personer med artros väljer att använda sig av KAM för att lindra sin smärta då de inte fått tillräcklig smärtlindring genom den traditionella vården. Vid artros är de vanligaste använda KAM metoderna kiropraktik, naturliga produkter (kosttillskott), massage och magnetterapi.
Syfte
Var att beskriva KAM metoder som används vid artros och i vilken utsträckning de ger smärtlindrande effekt.
Metod
Denna litteraturstudie syftade till att beskriva den forskning som gjorts på om olika KAM metoder hade smärtlindrande effekt vid artros. Sökord som användes vid databassökningen var osteoarthritis, pain, complementary therapies och alternative therapy. Förutom dessa användes mer specifika sökord för de olika KAM metoder som personer med artros använder sig av, till exempel massage. I studien har 17 artiklar inkluderats.
Resultat
I gruppen naturliga produkter var det Phytalgic®, purple passionfruit-peel, gurkmeja och ingefära som uppvisade smärtlindring. Mind-body metoder som studerades var tai chi och akupunktur. Smärtreducering erhölls av tai chi och effekten kvarstod i minst12 veckor. Två av tre akupunkturstudier visade att smärtlindring erhölls, men effekten kvarstod olika länge. Massage och kiropraktik studerades i gruppen manipulation av vävnader och även dessa metoder gav smärtlindring under varierande tid. Övriga KAM som studerades var magnetarmband, olika former av elektrisk stimulation och balneoterapi. Alla metoderna visade någon form av smärtreduktion, men magnetarmband visade enbart reduktion på sensorisk smärta.
Slutsats
Alla undersökta KAM metoder i samband med artros visade smärtreducering i varierande grad och effekten kvarstod under olika lång tid. Föreliggande studies resultat kan inte direkt användas för att rekommendera olika KAM-behandlingar för personer med artros. Mer forskning kring metoderna behövs för att utifrån vetenskap och beprövad grund få tillräckligt evidens för att integrera KAM med den traditionella vården. Då skulle personer med artros kunna ges ytterligare möjligheter till smärtkontroll.
Nyckelord: Artros, smärta, komplementär och alternativ medicin och KAM
2012. , p. 35
Osteoarthritis, Pain, Complementary and Alternative Medicine, CAM