Bakgrund
Anorexia nervosa är en allvarlig ätstörning med stora konsekvenser för de drabbade. Sjukdomen är ofta i linje med andra psykiska sjukdomar och samsjuklighet är vanligt. I sjuksköterskans grundläggande ansvarsområden ingår att lindra lidande. Idag finns det bristande kunskapsstöd kring bemötande av personer med Anorexia Nervosa. För att lindra lidande och för att kunna bedriva personcentrerad vård vid bemötande av personer med sjukdomen är det viktigt att sjuksköterskan har kunskap om den. I det här arbetet kommer benämningen AN (Anorexia nervosa) användas.
Syfte
Syftet var att belysa patienters erfarenheter av att leva med anorexia nervosa.
Metod
Denna icke-systematiska litteraturöversikten är baserad på 15 vetenskapliga artiklar med kvalitativ design. Artiklarna identifierades i databaserna CINAHL, PsycINFO och PubMed. Sophiahemmets bedömningsunderlag för kvalitet och vetenskapliga klassificering användes vid kvalitetsgranskningen av artiklarna. Därefter utfördes en integrerad analys och de artiklar som ingick i resultatet sorterades in i tre huvudteman med tillhörande subteman.
Resultat
Litteraturöversikten sammanfattade patienters erfarenheter av att leva med AN. De huvudteman som identifierades i resultatet var psykiska erfarenheter av att leva med AN, sociala erfarenheter av att leva med AN och vården. Patienters psykiska erfarenheter av att leva med AN presenteras utifrån följande subteman: anorektiska rösten, AN som hatnterimgsstrategi, AN och självkänsla samt AN och förnekelse. Exempel på patienters sociala erfarenheter av sjukdomen som presenteras är isolering och ensamhet. Under kategorin vården beskrivs bland annat betydelsen av förtroendet för vårdpersonal.
Slutsats
Denna litteraturöversikt har bidragit till en ökad kunskap och medvetenhet om patienters erfarenheter av att leva med AN. AN är en sjukdom som påverkar patienters hälsa psykiskt och socialt. Utifrån dessa fynd kan det vara relevant att behandlande vårdpersonal bör lägga stor vikt vid att arbeta med dessa specifika frågor. Fynden visar också på betydelsen av att vårdpersonal bemöter patienterna med förståelse och lyhördhet samt att fel bemötande i vården ökar den upplevda känslan av lidande hos patienterna.