På en akutmottagning samlas många patienter samtidigt och miljön kan upplevas på olika sätt. Inom hälso- och sjukvården har patienter behov av information för delaktighet sin vård.
Syftet var att beskriva patienters upplevelser av information kring dennes vård under sin vistelse på en akutmottagning.
Metoden har en kvalitativ ansats där semistrukturerade intervjuer genomfördes för att möjliggöra att patienterna fick tala fritt gällande deras upplevelser. Intervjuerna analyseradesmed kvalitativ innehållsanalys med induktiv ansats.
Resultatet resulterade i tre kategorier med tre underkategorier. I kategorin ”Bekräftelse och engagemang ger en känsla av trygghet” framkommer det att det var viktigt för patienterna att känna bekräftelse. Att känna att personalen ser och hör dem gav en känsla av trygghet. Kategorin ”Tydlig information ger lugn” belyser hur informationsbrist gav en känsla ovisshet hos patienterna vilket gjorde att de hade svårt att slappna av. Patienterna hade många frågor om bland annat när det var deras tur samt hur lång tid besöket förväntas ta. Fick de svar på några av sina frågor upplevde de att de lättare kunde slappna av i väntan på nästa steg. Tredje kategorin ”Ensamhet ger en känsla av utanförskap” beskriver hur patienterna kännerutanförskap när de blir lämnade ensamma i ett rum eller bås. Att känna sig bortglömd eller att inte veta när det var deras tur gjorde att patienterna kände oro och en känsla av utanförskap.
Slutsatsen att patienterna uppskattade när personalen hälsade på dom och kallade dem vid namn, på så vis upplevde det mötet mer personligt och att känna sig objektifierad minskade.Fortlöpande information om vad som skulle hända härnäst var betydelsefullt.