Bakgrund
Personer med ett beroende av narkotika eller alkohol påträffas inom hela hälso- och sjukvårdssektorn, och blir idag utsatta för diskriminering och stigmatisering. I mötet med patienter med substansberoende har sjuksköterskan ett ansvar att utöva omvårdnad med respekt och värdighet på lika villkor. Personer introduceras till narkotika och alkohol via den miljön de växer upp i där närstående och vänner har stort inflytande men det kan även vara genetik som gör att ett beroende skapas. Beroende påverkar människan negativt till följd av påfrestningar på hälsan, men även socialt och ekonomiskt.
Syfte
Syftet var att belysa de faktorer som påverkar sjuksköterskans attityd gentemot patienter med ett substansberoende, där substanserna berör alkohol eller narkotika.
Metod
En allmän litteraturöversikt valdes för att sammanställa hur forskningsläget ser ut inom ett specifikt ämnesområde. Sökningar efter vetenskapliga artiklar utfördes i databaserna CINAHL och PubMed. 15 stycken artiklar valdes ut för granskning och analys. Artiklarna lästes igenom för att sedan analyseras och kvalitetsgranskas. Inkluderade artiklar sammanställdes i en matris.
Resultat
Sammanställning av resultat indikerade på fyra huvudfaktorer beträffande sjuksköterskans attityd; fördomar och stigmatisering, kliniska och personliga erfarenheter, kunskap och rädsla. Sjuksköterskor uttryckte att deras attityd påverkades av dessa faktorer vilket i sin tur bidrog till att sämre omvårdnad.
Slutsats
Faktorer som påverkade sjuksköterskans attityd gentemot patienter med ett substansberoende var bland annat att sjuksköterskan besatt mindre kunskap, hade fördomar och stigmatisering samt kände rädsla gentemot patienter med ett substansberoende men även faktorer som sjuksköterskans personliga och kliniska erfarenheter.