Bakgrund
En majoritet av alla barn är rädda för stickrelaterade interventioner, interventioner som är nödvändiga för att förebygga, diagnostisera och behandla sjukdomar och ohälsotillstånd. Då de stickrelaterade interventionerna inte kan undvikas behöver sjuksköterskan strategier för att skapa tillit och överbrygga rädslor. Sjuksköterskans uppgift är att se till att den stickrelaterade interventionen kan genomföras utan att barnet utsätts för onödiga skrämmande, traumatiska och smärtsamma upplevelser.
Syfte
Syftet var att beskriva hur sjuksköterskan kan skapa tillit och minska rädsla när barn genomgår stickrelaterade interventioner i vården.
Metod
En allmän litteraturöversikt där 19 artiklar inkluderades från sökningar i databaserna PubMed, CINAHL och PsycINFO och manuell sökning. Innehållsanalys användes för att analysera inkluderade vetenskapliga artiklar.
Resultat
Artiklar som berörde olika typer av distraktion och förberedelser inkluderades till resultatet. Distraktionsmoment gav varierat resultat och pedagogiska förberedande interventioner bidrog till att minska rädslor hos barnen. Kommunikation och information visade sig vara en nödvändig komponent för att skapa tillit och därigenom hjälpa barnet att överkomma sina rädslor.
Slutsats
Barn, precis som vuxna individer har individuella önskemål, preferenser och förutsättningar. Sjuksköterskan kan vinna barnets tillit och därigenom minska hens rädslor genom att ge ett individanpassat bemötande och individanpassad information. Flertalet barn uppskattar distraktion men inte alla. Sjuksköterskan behöver förvissa sig om hur det aktuella barnet vill bli bemött och eventuellt distraheras före, under och efter den stickrelaterade interventionen.