Bakgrund
Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige. För kvinnor med bröstcancer är sjuksköterskan ett betydande stöd. Då känslor som ångest och rädsla kan uppkomma i samband med sjukdomen bör sjuksköterskan ha kunskap om kvinnors behov av stöd för att lättare kunna förhålla sig till det. Kvinnor med bröstcancer har olika behov av stöd. Familjen och närstående har en betydande roll men även andra kvinnor som har befunnit eller befinner sig i samma situation har haft en viktig roll i stöttningen. Kvinnor med bröstcancer som får stöd upplever mindre cancerrelaterade problem.
Syfte
Syftet med litteraturstudien var att beskriva vilka faktorer som kvinnor med bröstcancer samt sjuksköterskor som vårdar dessa patienter beskriver som stödjande under behandlingstiden.
Metod
Denna studie genomfördes i form av en allmän litteraturöversikt. Databaserna som användes för att söka artiklar var PubMed, CINAHL och PsycINFO. Både kvalitativa och kvantitativa artiklar togs med i studien. Författarna använde sig av olika sökord för att få fram relevanta artiklar som svarade på studiens syfte. Utifrån de artiklar som författarna fann användes 17 artiklar till resultatet.
Resultat
Under analysen av studien fann författarna att det fanns två teman; professionellt stöd och icke-professionellt stöd. Dessa två teman kan bidra till stöttning för kvinnor med bröstcancer. Författarnas resultat visar på att kvinnor med bröstcancer upplever ett stöd från sjuksköterskan, information, närstående och andra kvinnor med bröstcancer.
Slutsats
En kvinna med bröstcancer har ett behov av stöd. Upplevelsen av stöd varierar och det är ytterst individuellt vilket typ av stöd som varje enskild individ önskar. Personcentrerad omvårdnad är därmed av stor vikt för att kunna stötta en kvinna med bröstcancer och lindra hennes lidande.