Bakgrund
Kardiovaskulära sjukdomar är en av de stora folksjukdomarna i Sverige som bidrar till lidande och dödsfall. Sjukdomstillståndet är delvis kopplat till levnadsvanor såsom ohälsosamma matvanor och fysisk inaktivitet. Motiverande samtal är en av många åtgärdsmetoder i primärvården som erbjuds patienter med kardiovaskulära sjukdomar för att förhindra ohälsa och motivera till livsstilsförändring.
Syfte
Syftet var att beskriva motiverande samtal som intervention i vård av patienter med kardiovaskulära sjukdomar inom primärvården.
Metod
En litteraturöversikt där 15 artiklar valdes ut och granskades. Sökningarna gjordes via databaserna PubMed/Medline, CINAHL Complete, SveMed +, PsychINFO samt Cochrane Library. Sökorden som användes i databaserna var: Nursing, Cardiovascular diseases, Motivational interviewing, Health promotion, Lifestyle, Person-centered, Primary Care, Primary Health Care, Lifestyle Counselling och Experiences.
Resultat
Majoriteten av studierna påvisade en god effekt av motiverande samtal vid förändring av levnadsvanor hos patienter med kardiovaskulära sjukdomar, i jämförelse med traditionell rådgivning.
Slutsats
MI är en övervägande effektiv metod för livsstilsförändring av ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet hos patienter med kardiovaskulära sjukdomar i primärvården i jämförelse med traditionell rådgivning. Det råder även en övervägande positiv inställning till MI från patientens och sjuksköterskans perspektiv. Effekten av metoden och dess funktion är dock kopplade till flera faktorer som bör överensstämma för att MI ska fungera i praktiken. Dessa faktorer kan sammanfattas som: sjuksköterskans utbildning och attityd till MI, patientens motivation till förändring samt ledningens satsning på implementering och uppföljning.
2017. , p. 28
Cardiovascular diseases, Lifestyle, Motivational interviewing, Nursing, Primary health care