Sjuksköterskors upplevelser av att bedöma patienters vårdbehov på en akutmottagning: en intervjustudie
2017 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Söktrycket har ökat på landets akutmottagningar de senaste åren. Människor söker i större utsträckning sjukvård dygnet runt. Det ökade antalet besök leder till ökad arbetsbörda för personalen och längre väntetider för patienterna. Triage används för att identifiera de patienter som är i behov av ett akut omhändertagande och används både pre- och intrahospitalt. Många faktorer, både inre och yttre, påverkar vid bedömning när sjuksköterskan prioriterar och bedömer en patient på akutmottagningen. Patientens vårdbehov definieras utifrån tre steg. Sjuksköterskan identifierar patientens behov av vård, utför nödvändiga åtgärder och tillsätter resurser för att slutligen tillgodose samtliga behov. Inom vården är kommunikationen en viktig faktor för att kunna ge och ta emot information och för att få en uppfattning om det runtomkring oss. Vården ska vara av god kvalitet, patienten ska känna sig trygg och vården ska bygga på ömsesidig respekt och ta hänsyn till individens integritet.
Syftet var att beskriva sjuksköterskors upplevelse av att bedöma patienters vårdbehov på en akutmottagning.
Sju intervjuer genomfördes under januari 2017 på en akutmottagning i södra Sverige
Intervjuerna utgick ifrån en semistrukturerad intervjuguide och båda författarna deltog under intervjutillfällena. Det insamlade materialet analyserades med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys.
I resultatet framkom olika kategorier från de meningsbärande enheterna. Upplevda egenskaper som skapar en trygghet i bedömningen. De egenskaper som beskrevs ha betydelse vid patientbedömningen var klinisk blick, magkänsla, erfarenhet och att använda alla sina sinnen vid patientbedömningen. Bra förutsättningar att utföra en säker bedömning. En korrekt genomförd anamnes gav bra förutsättningar för fortsatt fullgod bedömning och vård. Beslutsstöd, i det här fallet Rapid Emergency Triage and Treatment System (RETTS), ansågs som ett tryggt stöd för sjuksköterskorna vid patientbedömningen. Kommunikationen genomsyrade hela bedömningssituationen och hade stor betydelse för sjuksköterskan i patientmötet. Omgivande faktorer som påverkade sjuksköterskans upplevelse i bedömningssituationen var stress, inflytande från andra kollegor och hög arbetsbelastning.
Denna studie synliggör sjuksköterskornas arbetssituation och beskriver upplevelser kring fenomenet bedömning av patienters vårdbehov. Sjuksköterskorna behöver känna en trygghet av att vara i ett fungerande team som stöttar, ger råd och arbetar tillsammans kring patienten på ett holistiskt och patientsäkert sätt
Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 25
Keywords [sv]
Upplevelse, Bedömning, Vårdbehov, Akutmottagning, Sjuksköterska
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:shh:diva-2669OAI: oai:DiVA.org:shh-2669DiVA, id: diva2:1106579
Educational program
Specialistsjuksköterskeprogrammet : inriktning akutsjukvård
Supervisors
Examiners
2017-06-192017-06-072021-05-11Bibliographically approved