En behandlingsmetod för distal radiusfrakur är operation med stift och därefter förses patienten med gipsskena. Stiftextraktion sker efter fem veckor på ortopedmottagningen och patienten har då vanligtvis inte sett hur det ser ut under gipset. Eftersom verksamheten saknar skriftliga riktlinjer får patienterna en kort muntlig information före stiftextraktionen. Bristande information kan förstärka en smärtupplevelse.
Syftet var att undersöka skattning av given information och smärta hos patienter som genomgått stiftextraktion efter behandling av distal radiusfraktur.
För att besvara studiens syfte valdes en enkätundersökning med strukturerade frågor som metod.
Resultatet visade att 25 av totalt 38 patienter upplevde att stiftextraktionen inte var smärtsam. Av de 23 respondenterna som smärtskattade på den numeriska skalan låg 16 patienter på VAS <3. Informationen inför den planerade stifrextraktionen skattades av 28 patienter i en fempunktskala som "bra". Av dessa 28 patienter upplevde 11 stiftextraktionen som smärtsam. De fem patienter som skattade smärta vid stiftextraktion högst, mellan fem och tio på VAS-skalan, upplevde att informationen inför proceduren var "bra". Totalt ansåg fem patienter att informationen var "ganska dålig", dessa smärtskattade VAS 0-1. Fyra av de fem patienter som smärtskattade högst (VAS 5-10) hade intagit analgetika inför stiftextraktionen. Totalt hade drygt hälften av patienter intagit analgetika inför proceduren, företrädesvis Alvedon.
Slutsatsen är att ett flertal patienter, 25 av 38 inte upplevde smärta vid stiftextraktion. Av de 23 respondenterna som smärtskattade låg 16 patienter på VAS <3. Övervägande delen av patienterna skattade att de fick bra information inför proceduren. Studien kan inte påvisa någon koppling mellan information och smärtupplevelse men bidrar till att belysa sjuksköterskans viktiga roll att med information främja patientens delaktighet. Fortsatta studier i ämnet vore intressant.