Bakgrund
När en människa diagnostiseras med en allvarlig sjukdom som inte går att bota ska palliativ vård erbjudas till alla oavsett diagnos, kön eller ålder. Palliativ vård har som målsättning att förbättra livskvaliteten för patienter genom att erbjuda lindrande åtgärder utifrån en helhetssyn. Även att beakta närståendes livskvalitet är en viktig aspekt i palliativ vård. Sjuksköterskan har en central roll i personcentread omvårdnad av patienter i livets slutskede.
Syfte
Syftet var att undersöka hur sjuksköterskans upplevelser av mötet med patienter i livets slutskede kan påverkas av att samverka i team.
Metod
Metoden som valdes var en kvalitativ intervjustudie. Sju sjuksköterskor inkluderades i studien. För att analysera materialet gjordes en kvalitativ innehållsanalys.
Resultat
Studiens resultat visade att sjuksköterskornas erfarenheter bidrog till ett tillfredsställande arbete och att mötena påverkat deras personliga utveckling och synen på livet. De beskrev även att symtomlindring, kommunikation, samverkan i team och närståendestöd är essentiella för att kunna ge en god palliativ vård. Stöttning och hjälp av teamet och från verksamheten ansågs viktigt och bidrog till att sjuksköterskorna kunde möta och hantera svåra situationer.
Slutsats
Sjuksköterskornas upplevelser av mötena med patienter i livets slutskede kunde påverkas av samverkan i team. Genom en god samverkan i teamet kunde sjuksköterskorna finna stöd och kraft att hantera svåra situationer. En god samverkan var också en förutsättning för att ge god palliativ vård. Mötena med patienter i livets slut kunde även påverka sjuksköterskornas livssyn.