Upplevelsen av att vara nyanställd sjuksköterska inom ambulanssjukvården: en kvalitativ intervjustudie
2016 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
The experience of being a new employed nurse in the emergency medical service : a qualitative interview study (English)
Abstract [sv]
En nyutexaminerad sjuksköterska eller en sjuksköterska som endast bytt klinisk inriktning kan uppleva en tillvaro fylld av stress och en känsla av att kunskaperna inte räcker till. Det har visat sig att då vården ges av oerfarna sjuksköterskor där kunskapen är begränsad har patientsäkerheten påverkats negativt. Dagens ambulanssjukvård kräver en bred medicinsk kompetens och en stor förståelse för människor i olika situationer. Det tidigare förhållningssättet att transportera snabbt till sjukhus har förändrats och är nu mer inriktat på bedömning och stabilisering av patienter utifrån aktuella symptom. Kraven på medarbetarnas formella utbildning är utifrån detta också högre idag än det tidigare varit.
Syftet med studien var att belysa upplevelsen av att vara nyanställd sjuksköterska inom ambulanssjukvård.
En kvalitativ metod användes och datainsamlingen skedde utifrån semistrukturerade intervjuer. Analysen utfördes genom en kvalitativ innehållsanalys och syftade till att belysa det manifesta innehållet. Totalt deltog åtta sjuksköterskor i studien med variation gällande tidigare erfarenheter och specialistsjuksköterskeexamen inom ambulanssjukvård. Alla informanter hade ett års erfarenhet av ambulanssjukvård vid studiens genomförande.
Resultatet utgjordes av tre huvudkategorier: Den nya rollen, Kunskapsutveckling och Teoretiska och praktiska färdigheter. I resultatet framkom att majoriteten av informanterna kände en osäkerhet och nervositet inför sin första tid inom ambulanssjukvården, oberoende av tidigare vårderfarenhet. Däremot fanns dock en variation inom vilka områden osäkerheten rådde utifrån tidigare erfarenheter. Informanterna upplevde att verksamheten försökte förbereda dem på den nya arbetsuppgiften genom teoretisk utbildning och praktiska övningar men att tiden var för begränsad för att tillgodogöra sig kunskapen på ett fördelaktigt sätt. Vidare framkom att informanterna uppskattade kollegornas stöd och vägledning vilket bidrog till en ökad trygghet och minskad nervositet i arbetet. Det tog ungefär ett år för informanterna innan en viss trygghet och stabilitet infann sig. Efter det första året utvecklades också strategier om något oförutsett skulle inträffa med patienten och dennes tillstånd. Däremot rådde fortfarande en osäkerhet hos flertalet av informanterna och ingen kände sig på något sätt fullärd.
Slutsatsen av denna studie är att sjuksköterskor som saknar yrkeserfarenhet inom den akuta sektorn, framförallt de som är nyutexaminerade, kan uppleva en osäkerhet och nervositet inför mötet med patienten. Dessa känslor grundade sig i en begränsad kunskap gällande att bedöma, behandla och prioritera patienter utifrån relevant information och aktuella symptom. Under det första året skedde en betydande erfarenhets- och kunskapsmässig utveckling vilket bidrog till att sjuksköterskorna kände sig mer tillfreds i sin nya roll inom ambulanssjukvården. Patientkontakter, stöttande kollegor och en verksamhet som erbjuder personalen kontinuerliga och för arbetet väsentliga utbildningar ansågs vara viktiga faktorer för den nya sjuksköterskans professionella utveckling.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 36
Keywords [sv]
Ambulanssjukvård, Nyanställd sjuksköterska, Osäkerhet, Innehållsanalys
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:shh:diva-2517OAI: oai:DiVA.org:shh-2517DiVA, id: diva2:1058056
Educational program
Specialistsjuksköterskeprogrammet : ambulanssjukvård
Supervisors
Examiners
2016-12-202016-12-202016-12-20Bibliographically approved